torsdag 28 oktober 2010

Gröna fingrar, eller bara tur..?



Varken jag eller David har gröna fingrar, istället brukar de flesta gröna växter vissna och dö när de hamnat i vårt hem.

När jag var student i Luleå, hade jag några få kaktusar och ett paradisträd. De fick alltid åka hem till en kompis vars mamma tog hand om den över sommarlovet. Aldrig var de så gröna och fina när som när det var dags att köra hem dem till mitt studentrum. Vi brukade skoja och säga att de varit på hälsohem.

I USA fick en tjusig miniros i en vacker kruka, en vecka senare åkte den i soporna. Nästan så att vi ville skylla på att den var döende när vi fick den... men troligen var det vi som tog död på den. Vi gav upp detta med krukväxter innan vi ens hade köpt in några.

Att försöka få en orkidé att blomma om, är näst om omöjligt, vet inte hur många vi har slängt ut genom åren.

Men nu när vi är hemma igen, har vi både köpt och fått en del gröna växter som vi placerat ut i fönstren. Det blir trots allt mer hemtrevligt med växtlighet omkring sig. Plus att de funkar lite som insynskydd i det stora fönstret i vardagsrummet. Att investera i plast- och tygblommor är inte något alternativ, eftersom det inte är lika trevligt. Vi försöker att hålla dem i liv så gott vi kan, flyttar dem mellan olika fönster för att de ska få det perfekta ljuset och försöker att vattna dem en gång i veckan så att de inte för mycket.

Nu ska ni få höra... en orkidé som jag köpte i våras har fått nya knoppar och vår kaktus som vi fick K och J innan de flyttade till USA kommer blomma när som helst. Detta är ett mysterium, ja kanske till och med mirakel. Kanske de gillar luften här i huset eller så är vattnet extra näringsrikt, de verkar i alla fall trivas här hemma hos oss.

Nu håller både jag och David tummarna för att de inte ska vissna innan de blommat färdigt, hihi!!!

2 kommentarer:

  1. Känner igen det där med döende krukväxter, men jag har börjat utarbeta en teori om att det faktiskt har med miljön runtomkring att göra. - Här på Solhäll trivs nämligen växterna som aldrig förr! Tror de gillar att ha det lite svalt och torrt. Det beror nog inte på oss iallafall, hehe!
    Må så gott i höstrusket!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  2. Ja du, att få orkideer att blomma om... Har du några bra tips får du dela med dig. Har försökt många gånger men det slutar alltid med att de åker i soptunnan när de stått och samlat damm tillräckligt länge.

    Men det kanske är så att det har att göra med miljön. I så fall verkar ju ni ha en super bra inomhusmiljö.

    Lele

    SvaraRadera